Franciscus van Assisi
/admin/files/8/intropic_1209051970_thumb.jpg

Heel lang geleden, rond het jaar 1200, leefde Franciscus in het stadje Assisi in Noord Italië. Hij was de zoon van een rijke familie en had alles wat zijn hartje maar begeerde. Hij had voldoende geld om met zijn vele vrienden uitbundig feesten te organiseren. Totdat er op een dag oorlog onstond tussen Assisi en een naburig stadje. Ook Franciscus ging meevechten, maar hij werd gevangen genomen en pas na een jaar kon hij weer naar huis. Hij was weer vrij, maar ook erg ziek. Daarom bleef hij maandenlang in bed. Nu had hij tijd om na te denken over het leven. Eigenlijk was hij niet erg tevreden over zijn levenswijze.

Op een dag ontmoette hij een melaatse man. Zijn eerste gedachte was om maar snel weg te lopen. Maar toen hij de zieke man in zijn ogen keek, veranderde hij van gedachte en omhelsde de man als een goede vriend. Verderop kwam Franciscus een kerk tegen en ging naar binnen om te bidden. Hij zag een groot kruisbeeld hangen. Hij knielde neer en zag hoe Jezus arm en lijdend aan het kruis hing. Toen wist hij wat hij wilde: niet beroemd, rijk of machtig worden, maar leven voor God.


Leven in armoede

Hij gaf al zijn bezittingen weg. Niets mocht er nog in de weg staan tussen God en hemzelf. Vanaf dan leefde hij in armoede, en predikte de liefde van God. Hij vestigde zich buiten de muren van de stad en leefde in alle eenzaamheid. Veel volgelingen sloten zich bij hem aan. Zo ontstond er de Orde van de Minderbroeders. Hij stelde orderegels op die later door paus Innocentius III in 1210 werden bevestigd. Spoedig vond men overal de bedelmonniken van de orde van Franciscus.

Franciscus kon volop genieten van Gods schepping; zon, maan en sterren, wind water en vuur, alle dieren, planten en bloemen. Hij voelde zich de koning te rijk met al dat moois. Hij maakte er een mooi lied over: Het Zonnelied.

Op 4 oktober gedenken we de sterfdag van Franciscus van Assisi. Hij stond bekend als een grote dierenvriend; een reden om jaarlijks deze dag ook Werelddierendag te vieren.
Franciscus inspireert vandaag nog steeds mensen, klik hier voor het lied van Bart Peeters

terug naar overzicht

Dierendag


Over deze website | Help | Privacy | International | Contacteer ons
Nabbi © 2019, Belgische Bisschoppenconferentie. Alle rechten voorbehouden.