Benedictus van Nursia
/admin/files/8/intropic_1208985366_thumb.jpg

Detail van een fresco van Fra Angelico

Benedictus (480 - 547) werd geboren in een bergdorp in de streek Nursia, ten noord-oosten van Rome. Hij werd door zijn ouders naar Rome gestuurd om te studeren, maar hij voelde zich niet goed tussen alle mensen die niet leefden volgens het Evangelie. Hij vertrok uit de grote stad en leefde dan 3 jaar als kluizenaar in de bergen.

Rond het jaar 529 vertrok Benedictus naar Monte Cassino. Hier vernietigde hij een aan Apollo gewijde tempel en bouwde er zijn eerste klooster. Benedictus stichtte nog elf andere kloosters.

De monniken van Benedictus baden veel, maar gaven ook les aan kinderen en jongeren, kopieerden manuscripten en werkten op de akkers volgens het principe dat 'werken is bidden'.


Regel van Benedictus

Voor Monte Cassino, het klooster waarover hij het spiritueel leiderschap behield, schreef Benedictus zijn Regel van Benedictus, een handboek voor het kloosterleven met praktische voorschriften voor kleding, slapen, eten en drinken, ziekenzorg, maar ook over gehoorzaamheid en gemeenschap.

De Regel werd beïnvloed door de kerkvaders uit de vierde en de vijfde eeuw, waaronder Augustinus, die eveneens een Regel voor het kloosterleven schreef. De Regel van Benedictus bleek zeer succesvol en is tot op heden in duizenden, niet slechts benedictijner kloosters in gebruik.

Omwille van de grote invloed die zijn regel en zijn waarden hebben gehad in heel Europa, werd hij in 1964 uitgeroepen tot patroon van Europa. Hij wordt gevierd op 11 juli.


Over deze website | Help | Privacy | International | Contacteer ons
Nabbi © 2019, Belgische Bisschoppenconferentie. Alle rechten voorbehouden.