Nieuwjaar in november?
/admin/files/8/intropic_1209051188_thumb.jpg

Nieuwjaar valt niet altijd en overal op 1 januari! In de Kerk bijvoorbeeld begint het nieuwe ‘liturgisch jaar’ op de eerste zondag van de advent. En die valt meestal eind november, soms ook wel eens begin december.

Hoe komt dat?

In de eerste eeuwen van de kerkgeschiedenis vierde men maar één feest per jaar: het paasfeest. Dat is ook het voornaamste feest van heel het jaar. We herdenken dan de verrijzenis van Christus, en dat is voor ons geloof een belangrijke zaak. Om dat feest goed te kunnen vieren, laste men een voorbereidingstijd in (de veertigdagentijd) en liet men het feest nog 50 dagen uitdeinen (tot met Pinksteren). Zo ontstond er een grote feestkring rond het verrijzenisfeest van Jezus.

Na enkele eeuwen groeide er ook zo’n feestkring rond het geboortefeest van Jezus. Want dat was ook een belangrijke dag voor ons geloof. Zo kwam er ook een voorbereidingstijd (advent) en een uitdeining (kersttijd) bij Kerstmis en liet men de kerkelijke kalender beginnen bij de eerste dag van de advent. Zo krijg je een mooie afwisseling tussen feestelijke tijden en ‘gewone’ tijden.

Sterke tijd?

De feestelijke tijden worden, samen met de voorbereidingstijden (advent en veertigdagentijd) ook wel ‘sterke tijden’ genoemd. De ‘gewone tijd’ noemen we de ‘tijd door het jaar’. In de loop van het jaar vieren we dan ook nog andere belangrijke feesten zoals Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming (15 augustus), Allerheiligen (1 november) of Christus Koning (laatste zondag voor de advent).

(bron: Misdienaarsgids © UItgeverij Averbode)

terug naar overzicht

 


Allemaal kleuren?

In de liturgie wordt door het gebruik van kleuren symboliek gegeven aan de periode van het jaar. Het gebruik van de kleuren komen vooral terug bij de gewaden van de priester, maar ook elders, bijvoorbeeld de kleurlinten in een adventskrans, worden kleuren gebruikt met een bepaalde betekenis.

Groen is de kleur van de tijd door het jaar; het is de kleur van de hoop en verwachting.

Paars staat voor boete(doening), bekering en droefheid. Maar, paars staat ook symboliek voor hoop en verwachting dat het goede overwint. De kleur wordt dan ook gebruikt in de Veertigdagentijd en de Advent, wat ook een periode is van inkeer en voorbereiding op de komst van de Heer. Soms wordt de kleur paars ook gebruikt bij uitvaarten en in dodenmissen

Wit is een feestkleur. Tijdens de vieringen in de Paas- en Kersttijd is wit de liturgische kleur. Het is de kleur die verwijst naar Christus: het Licht van de wereld. Daarom is de hoofdkleur op de feesten van Christus wit, met uitzondering bij lijdensgedachten. Dus met Kerstmis, Witte Donderdag en op het hoogfeest van Pasen.

Rood is de kleur van liefde, vuur, lijden en offer. Het wordt gebruikt op Pinksteren, bij vieringen van het lijden van Jezus en bij feestdagen van de martelaren.


Over deze website | Help | Privacy | International | Contacteer ons
Nabbi © 2019, Belgische Bisschoppenconferentie. Alle rechten voorbehouden.