Sint Nicolaas
/admin/files/8/intropic_1211313100_thumb.jpg

Sint Nicolaas werd rond het jaar 300 geboren in de havenplaats Myra, in Turkije. Als baby bleek hij al een bijzonder iemand te zijn; zo gaat het verhaal dat hij rechtop in zijn badje ging staan om God te danken voor zijn geboorte.

Een van de bekendste legendes gaat over drie jongens die in een bos wandelden en de weg kwijt raakten. Ze vroegen een herbergier of ze bij hem mochten slapen. In de herberg pakte de herbergier een mes, sneed de jongens in stukken en stopte ze in een ton. Nicolaas die toevallig langskwam had direct in de gaten dat er iets mis was. Hij bad tot God en de drie jongens stapten levend uit de ton alsof er niets was gebeurd.
Mede door dit verhaal werd Nicolaas de beschermheilige van de kinderen.


Sinterklaas

 

In de 13e eeuw werd het sinterklaasfeest in Utrecht al gevierd door de schoen van vier arme kinderen te vullen met geldstukken, in andere steden werd ook iets voor de armen gedaan.
Tegenwoordig zetten kinderen hun schoen bij de kachel vanaf het moment dat de Sint in het land is aangekomen. Sinterklaas en Zwarte Piet komen namelijk die nacht binnen via de schoorsteen. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers in hun schoen. Bij de schoen kan soms een glaasje water staan voor de Sint. Of er ligt een tekening. En vaak zelfs een wortel of suikerklontjes voor het paard van Sinterklaas.


Over deze website | Help | Privacy | International | Contacteer ons
Nabbi © 2019, Belgische Bisschoppenconferentie. Alle rechten voorbehouden.