Heilige Lucas
/admin/files/8/intropic_1216192953_thumb.jpg

Lucas is de schrijver van het Evangelie volgens Lucas, en de Handelingen der Apostelen. Hij is geboren in Antiochië en was arts van beroep, tot hij zich tot het christendom bekeerde en samen met Paulus in vele steden de Blijde Boodschap verkondigde.

Volgens de legende is Lucas ook de schilder van Maria, en in zekere zin klopt dat ook echt, want in zijn Evangelie vertelt hij heel veel over Maria.


Patroonheilige...
De stier, het evangelistensymbool van Lucas

De stier, het evangelistensymbool van Lucas

Hij is patroon van dokters, chirurgen, apothekers en alle beroepen die met artsenij te maken hebben; Hij is ook patroon van alle beroepen die met boeken te maken hebben, zoals schrijvers, notarissen, boekhandelaren, drukkers, boekbinders, papierbewerkers; op grond van de traditie dat hij Maria heeft geschilderd werd hij natuurlijk ook patroon van kunstschilders, beeldhouwers en alle andere beeldende kunstenaars, zoals glasschilders, glasblazers, graveurs, borduurders, en in het bijzonder boekverluchters. Ook is hij patroonheilige van het vee vanwege zijn evangelistensymbool, het rund; zo kon hij ook patroon worden van slagers.


Over deze website | Help | Privacy | International | Contacteer ons
Nabbi © 2019, Belgische Bisschoppenconferentie. Alle rechten voorbehouden.